kikiriki
EHEEEEJ TI !

DOBRO NAS NAŠAO NA FORUMU DOBRE ZABAVE I TOTALNE OPUšTENCIJE

REGISTRUJ SE I UŽIVAJ SA NAMA :)

kikiriki

DOBRO DOŠLI ! UŽIVAJTE :)
 
PrijemPrijem  PortalPortal  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Your text here
Delite | 
 

 100% Čista i sveža matična mleč

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
kikiriki

avatar

Broj poruka : 645
Datum upisa : 27.09.2010
Lokacija : na stazi od zute cigle..

PočaljiNaslov: 100% Čista i sveža matična mleč    13th Septembar 2011, 21:16

100% Čista i svježa matična mliječ

Pčelarski zahvati, proizvodnja i tehnološki procesi koji se kvalitetno mogu odraditi samo u timu od minimalno četiri do pet osoba, ne zahtijevaju samo njihovu međusobnu uigranost, već i odličnu fizičku i zdravstvenu kondiciju. Razlog tome je što se u pravilu isti zahvat oko košnice mora učiniti na svim košnicama u razmaku od samo nekoliko dana. Radni dan često potraje puno duže od 16 sati.

Naporno radeći, a budući da se većina radova događa po ljeti, često na suncu i temperaturama preko 30 stupnjeva, svoj tim svakodnevno „nahranim“ s matičnom mliječi. Često puta to bude direktno iz matičnjaka upravo izvađenog iz košnice. Naša vlastita iskustva, o iskustvima mnogobrojnih potrošača da ne govorim, jednostavno su neobjašnjiva. 15 do 20 minuta nakon konzumiranja matične mliječi načinom da se ona u ustima drži ispod jezika, umor jednostavno nestaje, vraća se raspoloženje i volja za rad, u najmanjoj ruci jednaka onoj, kao da se organizam odmorio kvalitetnim sedmosatnim snom na kvalitetnom madracu s memorijskom pjenom.
PROIZVODNJA U PČELINJOJ ZAJEDNICI

Matična mliječ je gusta tvar bijele do svijetlo žućkaste boje koju proizvode pčele radilice u starosti od 5 do 15 dana. Matična mliječ je visokovrijedan pčelinji proizvod kojem se pripisuju čudotvorna djelovanja, koja iz jajeta predodređenog za razvoj i odgoj obične pčele radilice proizvedu pčelinju maticu, kraljicu u košnici. Matična se mliječ većim dijelom luči iz mliječne žlijezde, a pridodaju joj se sekreti čeljusnih, pljuvačnih i grudnih žlijezda.

Kako je moguće da se iz jednake ličinke jednom razvije pčela radilica, a jednom matica?
(1) Prije se pretpostavljalo da odgovor leži u kvalitativnom sastavu hrane koju dobivaju ličinke radilica, odnosno matica.
(2) Danas je sigurno da je sastav matične mliječi kojim se hrane sve tri kaste, a misli se na radilice, trutove i maticu, potpuno jednak.
Mnogi istraživači bavili su se pitanjem komponenti matične mliječi kojima se kodificira diferencijacija po pčelinjim kastama. Unatoč intenzivnim istraživanjima nije se uspjelo pronaći »matičnu supstanciju« Gelée Royala. Dugo vremena prihvaćala se Haydakova hipoteza (1) da diferencijacija radilice od matice ovisi samo o većim količinama hrane koju dobiva ličinka. Uistinu, u radiličkoj stanici nalazi se samo 2 - 4 mg hrane, dok je u matičnjaku 200 - 400 mg. Najviše istraživanja o važnosti mliječi u nastanku diferencijacije po kastama provedeno je između 1960. - 1980. Iz toga su proizašle dvije dodatne pretpostavke. Prema prvoj, osnovnu ulogu u diferencijaciji ima omjer šećera u hrani kojom se odgaja leglo (3). Dok kod nižih omjera glukoze i fruktoze u hrani nastaju radilice, viši omjeri tih šećera dovode do razvitka matice. Prema drugoj pretpostavci (4) za to su odgovorni određeni elementi u tragovima matične mliječi, kojih u nekim sokovima nema, dok se u drugima pojavljuju u puno manjim količinama. Riječ je o mješavini aminokiselina, nukleotida i vitamina. (5) Novija istraživanja dokazala su daljnje kvalitativne razlike sokova koji uvjetuju podjelu po kastama.

One se odnose na masne kiseline. Osnovna kiselina oba soka je 10-hidroksi-2-decen kiselina, iz skupine monohidroksilnih kiselina. Omjeri monohidroksilne kiseline i dikarbon kiselina različiti su kod navedenih sokova. Razvoju matice ne pridonosi samo hrana i njezin sastav, nego dodatno i juvenil hormon.
Proizvodnja matične mliječi više je od poezije pčelarstva. Da bi se pčelar upustio u proizvodnju matične mliječi najbitnija je ljubav prema pčeli i pčelarstvu, iskustvo prikupljano više godina na većem broju pčelinjih zajednica i znanje. Onaj pčelar koji voli pčelu, ujedno ju i razumije. Razumijevanje odnosa unutar pčelinje zajednice, njezine promjene tokom godine i poznavanje pašnih prilika terena na kojem pčelari, osnovni su preduvjeti za planiranje uspješne proizvodnje matične mliječi.
Matičnu mliječ za Vas proizvodimo tokom svibnja i lipnja na svojim pčelinjacima koji broje više od 350 pčelinjih društava ukupno. 100% čistu matičnu mliječ nudimo svojim kupcima isključivo u svježem obliku. Pritom strogo poštujemo neke njene karakteristike poput velike osjetljivosti na svjetlost i toplinu, tako da se cijelokupan proces od proizvodnje u košnici pa do vađenja iz košnice, odnosno matičnjaka odvija u kontroliranim uvjetima u za to pripremljenim prostorijama. Matična mliječ se pakira isključivo u tamnu staklenu ambalažu koja se čuva u zamrzivaču. Prilikom transporta do kranjeg potrošača koriste se posebne transportne kutije i frižideri, kako se ne bi izgubila njezina originalna svojstva.

SVOJSTVA I ZAHTJEVI KOJE MATIČNA MLIJEČ MORA ZADOVOLJAVATI

Kod rutinskih kvalitativnih provjera treba istražiti sljedeća svojstva: senzoričku kvalitetu, sadržaj vode, ukupne proteine, sadržaj šećera i 10-hidroksi-2-decen kiseline. Ukoliko su dobivene vrijednosti izvan granica (navedenih dolje u tabeli), riječ je o patvorevini ili o nezadovoljavajućoj kvaliteti. Krivotvorenje matične mliječi sokovima kojima se odgaja radilačko leglo nije moguće, jer ih ima samo u malim količinama što otežava njezinu prizvodnju. Prije se može očekivati njezino krivotvorenje medom, ali u tom slučaju padaju sve vrijednosti, osim vrijednosti šećera, čiji postotak raste.

Kvaliteta matične mliječi se provjerava senzorički, mikroskopski i kemijski.

Senzorička, organoleptička provjera
Boja: žućkasto-bijela
Miris: kiselkast
Okus: kiselkast, slatkast, bockajuće-fenolski
Nakon dužeg skladištenja postaje žućkastiji, a može doći i do užegnutosti.

Mikroskopska provjera
Prirodna matična mliječ sadrži u vodi netopive sastavine poput peluda, komadića voska i komadića ličinki. Grubim filtriranjem možemo ga pročistiti (promjer oka sita veći od 0.2 mm). Mikroskopskom analizom peluda može se odrediti geografsko porijeklo meda, a time i porijeklo matične mliječi.

Kemijski sastav
SASTAV: minimum-maksimum g/100 g
voda 60-70
proteini 9-18
masti (lipidi)
od toga:
10-hidroksi-3-decen kiselina 4 – 8

1.4 - 6.0
šećeri
ukupno od toga:
fruktoza
glukoza
saharoza 11 – 23

6 - 13
4.0 – 8.0
0,5 – 2.0
pepeo (mineralne tvari) 0,8-3.0
minimum-maksimum mg/kg % dnevnih potreba konzumiranjem 10g/dan
B1, tiamin 1 - 17 1 - 20%
B2, riboflavin 5 - 24 5 - 25%
B3, pantenska kiselina 36 - 265 10 - 50%
B6, piridoksin 2 - 55 1 - 25%
PP, niacin 45 - 190 5 - 15%
H, biotin 1.5 - 5 30 - 100%
Folna kiselina 0.1 – 0.6 3 - 12%
BIOLOŠKE VRIJEDNOSTI I ZNAČAJ U PREHRANI

Prema europskim zakonima matična mliječ je živežna namirnica. Svim živežnim namirnicama zabranjeno je pripisivanje ljekovitih svojstava. Dozvoljeno je tek upućivanje o njihovom ljekovitom djelovanju i poticanju općeg zdravlja. Vrijednost matične mliječi za ljudsku prehranu i nije tako velika, ako se uzme u obzir da je preporučena dnevna količina 5 do 10 grama. Od elemenata u tragovima najvažniju ulogu igraju vitamini, a ako bi konzumirali 10 g mliječi po danu pokrili bi oko 1/5 ukupne dnevne potrebe za vitaminima.

Značaj matične mliječi tako prije svega pronalazimo u njezinom ljekovitom i poticajnom djelovanju na ljudski organizam. To djelovanje temelji se na skladu njezinih sastojaka, a antimikrobno djelovanje pak na djelovanju koje ima 10-hydroksi-3-decen kiselina. To potvrduje i činjenica da ona uspijeva ostati neiskvarena unatoč velikom postotku vode koje sadrži. Njezino djelovanje na poticanje zdravlja dokazano je biološkim pokusima, koje je detaljno opisao prof. R. Chauvin.

Aminokiseline, enzimi, minerali, vitamini i elementi u tragovima koji su u matičnoj mliječi identificirani, ali i veliki dio njezinih sastojaka koje ni najsuvremeniji laboratoriji ne mogu istražiti, djeluju na ljudski organizam po zajedničkom pricipu.

Svi sastojci ukupno potiču imunološki sustav, središnji i periferni živčani sustav, endokrini sustav, srčano žilni sustav i oslobađaju organizam kroničnog umora, iscrpljenosti i posljedica djelovanja stresa kao čimbenika koji se u zadnje vrijeme probio na prvo mjesto tzv. rizičnih faktora za sve veći broj oboljenja.

Esencijalne aminokiseline i hormoni upravo su one sastavine matične mliječi zbog kojih ona pozitivno utječe na spolnu moć i plodnost te je kao takva odličan partner ženama i parovima koji uz medicinski potpomognutu oplodnju pokušavaju zatrudnjeti.

Matična mliječ pronalazi i široku primjenu u kozmetičkim proizvodima za kožu, kosu i nokte.

KONZUMACIJA I PRIMJENA

Matična mliječ se pravilno konzumira peroralno u svježem obliku. Budući da je to i jedini pravilan način njezinog unošenja u organizam, samo njega ćemo i opisati. Peroralna upotreba međutim ne podrazumijeva unošenje mliječi pomoću drvene, staklene ili plastične žličice u usta i njezino gutanje jer bi se njezinim direktnim kontaktom sa želučanom kiselinom smanjilo njezino djelovanje, već točno ispod jezika u količini od jednog grama, što otprilike odgovara veličini jednog zrna kukuruza. Ispod jezika se zadržava dok se ne rastopi i djelomično apsorbira čime smo organizmu omogučili da iz nje izvuče maksimum.

Matična mliječ je prirodna tvar i kao takva, osim u rijetkim slučajevima preosjetljivosti na istu, u organizmu ne izaziva neželjene nuspojave. Kolika je pravilna dnevna i mjesečna doza ovisi od organizma do organizma. Svatko tko se odluči na konzumaciju matične mliječi mora slušati svoj organizam.
- Kod mlađe djece preporuča se 30 grama mjesečno. 1 gram dnevno najmanje dva puta. Nakon mjesec dana uzimanja, najmanje toliko vremena pauze.
- Kod osoba od kojih se očekuje visoka koncentracija, koje obavljaju zahtjevne i precizne poslove preporuča se 60 grama mjesečno. Dva puta dnevno po 1 gram u periodu od mjesec dana, nakon čega isto toliko pauze.
- Kod odraslih osoba koje žele tzv. preventivu kuru za jačanje prirodne otpornosti i održavanje kondicije preporuča se 60 -120 grama mjesečno. 2-4 grama dnevno najmanje dva puta.

Sve gore navedene količine i periodi uzimanja mogu se ponoviti do 3 puta godišnje. Idealno bi bilo svaka četiri mjeseca, a minimalno jedan put godišnje u jesenskom periodu. Količina, vrijeme i dužina uzimanja ovise o konstituciji organizma i prehrambenim navikama pojedinca. Ukoliko se uzimanjem matične mliječi pojave određene tjelesne smetnje, ne preporuča se njezino uzimanje pod svaku cijenu.
- Ženskim osobama koje ne mogu zatrudniti preporuča se 160 grama matične mliječi mjesečno. 5-6 grama dnevno u dva do tri puta i tako tri mjeseca zaredom, nakon čega treba napraviti najmanje mjesec dana pauze, odnosno nakon čega u najvećem broju slučajeva više neće biti potrebe za njezinim uzimanjem. Ista doza preporuča se i muškom partneru u periodu od najmanje mjesec dana.
- Kod osoba koje boluju i liječe se od raka preporuča se 160-200 grama matične mliječi mjesečno u dva ili tri puta, ali na duži period od 6 mjeseci do godine dana bez pauze.
Matična mliječ se duže vrijeme, 1-2 godine pravilno čuva na temperaturi do -20 stupnjeva. Nakon vađenja iz zamrzivača čuva se u frižideru ili ako se vadi iz matičnjaka i odmah konzumira također u frižideru na temperaturi do 4 stupnja.

Jedina ispravna ambalaža za njezino skladištenje je tamno staklo otporno na minus temperature. Staklena ambalaža se prilikom transporta dodatno zaštićuje stiropornim prijenosnim kutijama. Tako zaštićena matična mliječ može se transportirati i poštom te lako dostaviti do potrošača. Kao kupci i potrošači matične mliječi nikako ne pristajte na ništa manje od gore navedenoga.
Nazad na vrh Ići dole
 

100% Čista i sveža matična mleč

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 

 Similar topics

-
» Matični mleč
» Manastiri
» Matične ćelije
» Kad smo bili mali..........
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
kikiriki :: ZDRAVLJE-
Skoči na: