kikiriki
EHEEEEJ TI !

DOBRO NAS NAŠAO NA FORUMU DOBRE ZABAVE I TOTALNE OPUšTENCIJE

REGISTRUJ SE I UŽIVAJ SA NAMA :)

kikiriki

DOBRO DOŠLI ! UŽIVAJTE :)
 
PrijemPrijem  PortalPortal  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Your text here
Delite | 
 

 ЗДРАВА КАФА

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
kikiriki

avatar

Broj poruka : 645
Datum upisa : 27.09.2010
Lokacija : na stazi od zute cigle..

PočaljiNaslov: ЗДРАВА КАФА   28th Mart 2011, 11:09

Ци­ко­ри­ја, коњ­ска тра­ва или ди­вљи ра­дић је ви­ше­го­ди­шња зе­ља­ста биљ­ка, ви­со­ка око 1,5 м. Ста­бљи­ка је ус­прав­на, кру­та, угла­ста, у гор­њем де­лу раз­гра­на­та. Ста­бљи­ка и ли­сто­ви су по­кри­ве­ни крат­ким дла­ка­ма. Це­ла биљ­ка, по­го­то­во мла­да, са­др­жи млеч­ни сок.

Ли­сто­ви ци­ко­ри­је су гру­бо на­зу­бље­ни и под­се­ћа­ју на ма­сла­чак. У па­зу­ху ли­сто­ва или на вр­ху гра­на се раз­ви­ја­ју све­тло­пла­ви цве­то­ви, вр­ло ле­пи и упа­дљи­ви, а из­би­ја­ју по­је­ди­нач­но на ста­бљи­ци или на гра­на­ма. Цве­та обил­но пре­ко це­лог ле­та. Ла­ко ће­те је пре­по­зна­ти: ра­сте сву­да као ко­ров, нај­ви­ше по­ред ста­за и пу­те­ва, по па­шња­ци­ма и ли­ва­да­ма, по обо­ди­ма шу­ма…. Тре­ба да зна­те: ле­ко­вит је ко­рен ци­ко­ри­је, ко­ји је ваљ­ка­сто-вре­те­наст, чврст, спо­ља там­не бо­је, а из­ну­тра бео. За лек се, осим ко­ре­на, ко­ри­сте и цве­то­ви и ли­сто­ви.

Са­да је вре­ме за ко­па­ње ко­ре­на ове биљ­ке, све до кра­ја мар­та. Кла­сич­ну за­ме­ну за ка­фу про­на­ћи ће­те у овој биљ­ци, а на­пи­так је не­ка­да био по­знат као „си­ро­тињ­ска, или рат­на ка­фа – ци­гу­ра“. Њен ко­рен мо­же­те да ис­пр­жи­те и са­ме­ље­те, а ко­рен је бо­гат ину­ли­ном, те ће­те ко­нач­но мо­ћи да пи­је­те за­и­ста –здра­ву ка­фу, ко­ја вас уз то не­ће ни­шта ко­шта­ти. Од ма­ја је вре­ме за бра­ње бра­ње ли­сто­ва и цве­то­ва, ко­ји по­ма­жу та­ко што ја­ча­ју же­лу­дац, по­пра­вља­ју ва­ре­ње, ели­ми­ни­шу жуч, чи­сте је­тру, бу­бре­ге и сле­зи­ну, а ле­че жу­ти­цу и ане­ми­ју.

Ви­ше се ко­ри­сти у на­род­ној не­го у на­уч­ној ме­ди­ци­ни, као нео­тро­ван, гор­ки ме­ди­ка­мент за ле­че­ње ор­га­на за ва­ре­ње, пре све­га за по­ја­ча­ва­ње апе­ти­та, ја­ча­ње же­лу­ца, бо­ље ва­ре­ње, обил­ни­је лу­че­ње мо­кра­ће и жу­чи… Код нас у на­род­ној ме­ди­ци­ни ци­гу­ру ко­ри­сте ди­ја­бе­ти­ча­ри. Ово је са­свим оправ­да­но, јер све биљ­ке из фа­ми­ли­је гла­во­чи­ка уме­сто скро­ба као ре­зер­вну хра­ну има­ју ину­лин. Осо­бе обо­ле­ле од ди­ја­бе­те­са мо­гу да ко­ри­сте све биљ­ке из ове по­ро­ди­це као ди­је­тал­ну хра­ну.
Nazad na vrh Ići dole
 

ЗДРАВА КАФА

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
kikiriki :: ZDRAVLJE-
Skoči na: